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Springbank now joins the ranks of El Dorado, the Holy Grail, Atlantis, Camelot, Shambhala, Kamar-Taj, Lyoness - difficult, almost impossible to find (at affordable prices). Will you enter eternal bliss?
Nose: 3h Smells indeed very mystical, bookshelves, old library, maybe Biblioteca Marciana or Anna Amalia, maybe even Biblioteca Apostolica Vaticana, paired with a lot of cellar mustiness. A very old wine, red, forest floor, dirt, old dump, an antique shop, but it's not running, the things are rotting away, lost places everywhere. In between, citrus notes and tropical fruits flash through. Extinguished campfire, 4 inches away, 3 hours old. Candyshop - some douchebag has forgotten his pipe, tobacco smoke everywhere. Bothy in the Highlands, very clammy, dunnage warehouse. Mocha and cocoa powder, waves of coconut and icing sugar wafting around, a honeydew melon blissfully exuding its flavours into the ether. Mouth: Sharbat, sage, soya and balsamic vinegar, sweet and sour, chop suey and gravy. Oak pellets in black tea, dirt, but delicious, with curry and saté. Finish: Slightly tickling cinnamon spiciness, oily mouth-filling flowing down leaving dull teeth behind. A few grains of salt, somewhat maritime - surf of Brittany, thyme and calvados. A bitter almond is annoying af, slight astringency makes you restless. After 5 minutes, you are left with the flavour of an old book that you have bitten into. No holy grail, just whisky as it should be. "If we learn to open our hearts, anyone, including the people who drive us crazy, can be our teacher."
90/100
DE
Colour: Gold, getting in mood avec Adrien Chicot et Stéphane Tsapis
Springbank reiht sich inzwischen zu den Namen El Dorado, der heilige Gral, Atlantis, Camelot, Shambhala, Kamar-Taj, Lyoness – schwer, fast unmöglich zu finden (zu bezahlbaren Preisen). Erlangt man dann ewige Glückseligkeit? Nose: 3h Riecht indeed sehr mystische, bookshelves, alte Bibliothek, vielleicht Biblioteca Marciana oder Anna Amalia, vielleicht sogar Biblioteca Apostolica Vaticana, gepaart mit viel Kellermuff. Ein sehr alter Wein, rot, Waldboden, Dreck, alte Bruchbude, ein Antiquitätenladen, läuft aber nicht, die Dinger rotten vor sich hin, lost places everywhere. Zwischendurch blitzen Zitrusnoten und Südfrüchte durch. Erloschenes Lagerfeuer, 2 m entfernt, 3h alt. Candyshop – irgendeine Pfeife hat seine Pfeife vergessen, Tabakrauch überall. Bothy in den Highlands, sehr klamm, dunnage warehouse. Mocca und Kakaopulver, Wellen von Kokos und Puderzucker wabern um die Wette, eine Honigmelone verströmt selig ihre Aromen in den Äther. Mouth: Sharbat, Salbei, Soja und Balsamico, süßsauer, chop suey und Bratensauce. Eichenpellets in schwarzem Tee, Dreeeeeeck, aber lecker, mit Curry und Saté. Finish: Leicht kitzelnde Zimtschärfe, ölig mundraumfüllend runterfließend stumpfe Zähne hinterlassend. Einige Salzkörner, etwas maritim – Küste vor Bretagne, Thymian und Calvados. Eine Bittermandel strengt an, leichte Adstringenz macht unruhig. Nach 5 min bleibt der Geschmack eines alten Buchs zurück, in die man reingebissen hat. Kein heiliger Gral, einfach nur Whisky, wie er sein sollte. „If we learn to open our hearts, anyone, including the people who drive us crazy, can be our teacher.”
90/100
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