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Daftmill 2006 15
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DE
Whisky im 1920's Blenders Glass. Farbe: Gold; Mood: Angry, constantly. Serie: The Daredevil.
Jetzt schon eine Legende: Daftmill. Hätte der im Blindtasting eine Chance?
Wetting the palate: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/171952/daftmill-2009
Nose:
Nach 15 min: Zuckerwatte, Turkish delight or lokum (Ottoman Turkish:
لوقوم), Banane, Kokos, Sirup, stolperst und fällst in den Herbstlaub –
ein Atemzug davon. Kaltschale für den Sultan (‚Hosaf‘), aber ohne
Nelken. Bleiben wir im Orient: Baklava. Blindflug zurück nach Europa:
Croissants. Hell of a kitchen diese Aromen. Augen zu, blind oder nicht
blind, dieser Whisky schickt dich auf eine ungeahnte Reise durch
Euroasien, auf einem fliegenden Laubteppich auf einer warmen
Vanillewolke. Aloha, Marshmallows am Lagerfeuer. Kandierte Ananas. Ist
das nicht Amerika? Wow, interessante Barrels, keine Frage. Eat sleep
stave repeat. Period.
Nach 30 min geröstete Pistazien, Zimtnoten,
lieber Whiskygott, lass es nicht enden. 1001 Nacht. Verdammt, falsche
Serie, wir sind eigentlich bei Moon Knight. Brauner Rohrohrzucker –
Demerara!
Mouth: Nach ca. 40 min: Sherbet or sharbat (شربت), meaning a drink of sugar and water.
Aber
who the hell hat die Chilliflocken untergemischt? Boah, ist das scharf,
Mashallah. Eine Pfefferschärfe, schwarz. Ein Korn Salz. Ahornsirup Grad
A blitzt durch. Fünfter Schluck: belegt die Zähne, Öl? Nein eher
wachsig. Muskatnuss, Pimentschärfe, Zimtschärfe, Nelkenschärfe,
Ingwerschärfe, Gelbwurzschärfe et cetera et cetera et cetera. Die ganze
Großfamilie der Spiciness und die Spicegirls.
Finish: Hot, hot, hot,
wärmt den Rachen bis zum Adamsapfel runter. Ewig lang. Unendliche
Geschichte. Ein Korn Salz. Der Gaumen bleibt trocken zurück, die Zunge
klebt fast daran. Stumpfe Zähne.
Wasser nach 70 min, halber Teelöffel:
Nose:
Die Spiciness bricht aus wie eine Plage, brennt in der Nase.
Zuckerwatte kämpft dagegen an. Good vs. Evil. Der ewige Kampf.
Mouth:
Noch mehr Chilli. Dazu gesellt sich die ganze Pefferfamilie aller
Couleur. Echt Leute, das ist too much, überfordert mich völlig, schmeckt
mir das noch? Wachs und Öl belegen den Rachenraum.
Mehr Wasser, bitteeee!
90 min, plus ein weiterer halber Teelöffel:
Nase wird milder, die Schärfe wandelt sich langsam in Gewürze um. What is this new devilry? Zauberei in Hells Kitchen.
Wir wollen mehr Wasser wagen!
100 min, insgesamt zwei Teelöffel Wasser im Whisky:
Nose:
Sharbetaromen gepaart mit Gewürzen aus dem Orient. Ein Hauch Indien in
der Luft, Süßer Curry, eine Vanilleschote wurde ausgeschabt und
vergessen. Karamellisierter Zucker füllt die Luft, paart sich mit Sahne,
wird zu Werther's Original (from the original German: Werthers Echte).
Mouth:
Welch eine Wandlung! Das ist Hexerei, Geschmacksexplosionen. Die Süße
und die Schärfe üben Kung Fu, extrem Spannende Moves im Mund. Zitrus und
andere exotische Früchte gesellen sich dem Kampf. Gewürze, Vanille und
ein Hauch Tonka applaudieren dazu im Hintergrund.
Drei Tropfen Wasser
mehr und die Eindrücke verändern sich wieder. Kung Fu wird zu Tai Chi.
Ein neuer Held betritt die Szene: Eiche! Now I see the bigger plan here!
Zu viel Wasser und dieser neue Held neigt dazu die Hauptrolle zu
übernehmen. Dieser Whisky ist vor allem ein Spiel mit dem Wasser (nicht
Feuer!). Tröpfchen für Tröpfchen muss jeder Whiskyliebhaber für sich den
persönlichen Bliss Point erreichen! Ist der Punkt getroffen, wird
dieser Whisky zum Felix Felicis.
Jetzt die Augen zu, optische
Eindrücke überflüssig. 10 Minuten meditieren, warten auf Nirvana. Am
Gaumen exerzieren immer noch asiatische Gewürze Martial Arts.
"You Hit Them And They Get Back Up, I Hit Them And They Stay Down." - Frank Castle
95 / 100
EN
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Daftmill 2006 15
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Whisky in 1920's Blenders Glass. Color gold; Mood: Angry, constantly. Series: The Daredevil.
Already a legend: Daftmill. Would he have a chance in blind tasting?
Wetting the Palate: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/171952/daftmill-2009
Nose: After 15 min: Cotton candy, Turkish delight or lokum (Ottoman
Turkish: لوقوم), banana, coconut, syrup, stumble and fall into the
autumn leaves - a breath of it. Cold bowl for the Sultan ('Hosaf'), but
without cloves. Let's stay in the Orient: Baklava. Blind flight back to
Europe: croissants. Hell of a kitchen these flavors. Close your eyes,
blind or not blind, this whisky sends you on an unexpected journey
through Eurasia, on a flying carpet of leaves on a warm cloud of
vanilla. Aloha, campfire marshmallows. Candied pineapple. Isn't that
America? Wow, interesting barrels, no question. Eat sleep stave repeat.
Period.
After 30 minutes, roasted pistachios, cinnamon notes, dear
whisky god, don't let it end. 1001 night. Damn, wrong series, we're
actually on Moon Knight. Brown raw cane sugar - Demerara!
Mouth: After about 40 min: Sherbet or sharbat (شربت), meaning a drink of sugar and water.
But who the hell mixed in the chili flakes? Whoa, that's sharp,
Mashallah. A pepper sharpness, black. A grain of salt. Grade A maple
syrup flashes through. Fifth sip: coats your teeth, oil? No, rather
waxy. Nutmeg, allspice spiciness, cinnamon spiciness, cloves spiciness,
ginger spiciness, turmeric spiciness et cetera et cetera et cetera. The
whole extended family of Spiciness and the Spicegirls.
Finish: Hot,
hot, hot, warms the throat down to the Adam's apple. Forever long. Never
ending Story. A grain of salt. The palate remains dry, the tongue
almost sticks to it. Blunt teeth.
Water after 70 min, half a teaspoon:
Nose: The spiciness breaks out like a plague, burning the nose. Cotton
candy fights against it. Good vs Evil. The Eternal Struggle.
Mouth:
More chilli. This is joined by the whole pepper family of all stripes.
Really folks, that's too much, I'm completely overwhelmed, do I still
like it? Wax and oil occupy the pharynx.
More water, pleaseeee!
90 min, plus another half teaspoon:
The nose becomes milder, the spiciness slowly transforms into spices. What is this new devilry? Magic in Hell's Kitchen.
We want to dare more water!
100 min, a total of two teaspoons of water in the whisky:
Nose: Sharbet aromas paired with spices from the Orient. A touch of
India in the air, sweet curry, a vanilla pod scraped out and forgotten.
Caramelized sugar fills the air, pairs with cream, becomes Werther's
Original (from the original German: Werthers Echte).
Mouth: What a
change! This is witchcraft, taste explosions. The sweetness and the
sharpness practice kung fu, extremely exciting moves in the mouth.
Citrus and other exotic fruits join the fight. Spices, vanilla and a
touch of tonka applaud in the background.
Three more drops of water
and the impressions change again. Kung Fu becomes Tai Chi. A new hero
enters the scene: Oak! Now I see the bigger plan here! Too much water
and this new hero tends to take the lead. This whisky is above all a
game with water (not fire!). Every whisky lover has to reach their
personal bliss point drop by drop! Once the point is hit, this whisky
becomes Felix Felicis.
Now close your eyes, visual impressions are
superfluous. Meditate for 10 minutes, waiting for Nirvana. On the
palate, Asian spices are still exercising martial arts.
"You Hit Them And They Get Back Up, I Hit Them And They Stay Down." - FrankCastle
95 / 100