Thursday 17 November 2022

Daftmill 2006 15, WB: 206405

Daftmill 2006 15

DE

Whisky im 1920's Blenders Glass. Farbe: Gold; Mood: Angry, constantly. Serie: The Daredevil.
Jetzt schon eine Legende: Daftmill. Hätte der im Blindtasting eine Chance?
Wetting the palate: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/171952/daftmill-2009
Nose: Nach 15 min: Zuckerwatte, Turkish delight or lokum (Ottoman Turkish: لوقوم), Banane, Kokos, Sirup, stolperst und fällst in den Herbstlaub – ein Atemzug davon. Kaltschale für den Sultan (‚Hosaf‘), aber ohne Nelken. Bleiben wir im Orient: Baklava. Blindflug zurück nach Europa: Croissants. Hell of a kitchen diese Aromen. Augen zu, blind oder nicht blind, dieser Whisky schickt dich auf eine ungeahnte Reise durch Euroasien, auf einem fliegenden Laubteppich auf einer warmen Vanillewolke. Aloha, Marshmallows am Lagerfeuer. Kandierte Ananas. Ist das nicht Amerika? Wow, interessante Barrels, keine Frage. Eat sleep stave repeat. Period.
Nach 30 min geröstete Pistazien, Zimtnoten, lieber Whiskygott, lass es nicht enden. 1001 Nacht. Verdammt, falsche Serie, wir sind eigentlich bei Moon Knight. Brauner Rohrohrzucker – Demerara!
Mouth: Nach ca. 40 min: Sherbet or sharbat (شربت), meaning a drink of sugar and water.
Aber who the hell hat die Chilliflocken untergemischt? Boah, ist das scharf, Mashallah. Eine Pfefferschärfe, schwarz. Ein Korn Salz. Ahornsirup Grad A blitzt durch. Fünfter Schluck: belegt die Zähne, Öl? Nein eher wachsig. Muskatnuss, Pimentschärfe, Zimtschärfe, Nelkenschärfe, Ingwerschärfe, Gelbwurzschärfe et cetera et cetera et cetera. Die ganze Großfamilie der Spiciness und die Spicegirls.



Finish: Hot, hot, hot, wärmt den Rachen bis zum Adamsapfel runter. Ewig lang. Unendliche Geschichte. Ein Korn Salz. Der Gaumen bleibt trocken zurück, die Zunge klebt fast daran. Stumpfe Zähne.
Wasser nach 70 min, halber Teelöffel:
Nose: Die Spiciness bricht aus wie eine Plage, brennt in der Nase. Zuckerwatte kämpft dagegen an. Good vs. Evil. Der ewige Kampf.
Mouth: Noch mehr Chilli. Dazu gesellt sich die ganze Pefferfamilie aller Couleur. Echt Leute, das ist too much, überfordert mich völlig, schmeckt mir das noch? Wachs und Öl belegen den Rachenraum.
Mehr Wasser, bitteeee!
90 min, plus ein weiterer halber Teelöffel:
Nase wird milder, die Schärfe wandelt sich langsam in Gewürze um. What is this new devilry? Zauberei in Hells Kitchen.
Wir wollen mehr Wasser wagen!
100 min, insgesamt zwei Teelöffel Wasser im Whisky:
Nose: Sharbetaromen gepaart mit Gewürzen aus dem Orient. Ein Hauch Indien in der Luft, Süßer Curry, eine Vanilleschote wurde ausgeschabt und vergessen. Karamellisierter Zucker füllt die Luft, paart sich mit Sahne, wird zu Werther's Original (from the original German: Werthers Echte).
Mouth: Welch eine Wandlung! Das ist Hexerei, Geschmacksexplosionen. Die Süße und die Schärfe üben Kung Fu, extrem Spannende Moves im Mund. Zitrus und andere exotische Früchte gesellen sich dem Kampf. Gewürze, Vanille und ein Hauch Tonka applaudieren dazu im Hintergrund.
Drei Tropfen Wasser mehr und die Eindrücke verändern sich wieder. Kung Fu wird zu Tai Chi. Ein neuer Held betritt die Szene: Eiche! Now I see the bigger plan here! Zu viel Wasser und dieser neue Held neigt dazu die Hauptrolle zu übernehmen. Dieser Whisky ist vor allem ein Spiel mit dem Wasser (nicht Feuer!). Tröpfchen für Tröpfchen muss jeder Whiskyliebhaber für sich den persönlichen Bliss Point erreichen! Ist der Punkt getroffen, wird dieser Whisky zum Felix Felicis.
Jetzt die Augen zu, optische Eindrücke überflüssig. 10 Minuten meditieren, warten auf Nirvana. Am Gaumen exerzieren immer noch asiatische Gewürze Martial Arts.
"You Hit Them And They Get Back Up, I Hit Them And They Stay Down." - Frank Castle

 95 / 100

 EN

Daftmill 2006 15

Whisky in 1920's Blenders Glass. Color gold; Mood: Angry, constantly. Series: The Daredevil.
Already a legend: Daftmill. Would he have a chance in blind tasting?
Wetting the Palate: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/171952/daftmill-2009
Nose: After 15 min: Cotton candy, Turkish delight or lokum (Ottoman Turkish: لوقوم), banana, coconut, syrup, stumble and fall into the autumn leaves - a breath of it. Cold bowl for the Sultan ('Hosaf'), but without cloves. Let's stay in the Orient: Baklava. Blind flight back to Europe: croissants. Hell of a kitchen these flavors. Close your eyes, blind or not blind, this whisky sends you on an unexpected journey through Eurasia, on a flying carpet of leaves on a warm cloud of vanilla. Aloha, campfire marshmallows. Candied pineapple. Isn't that America? Wow, interesting barrels, no question. Eat sleep stave repeat. Period.
After 30 minutes, roasted pistachios, cinnamon notes, dear whisky god, don't let it end. 1001 night. Damn, wrong series, we're actually on Moon Knight. Brown raw cane sugar - Demerara!
Mouth: After about 40 min: Sherbet or sharbat (شربت), meaning a drink of sugar and water.
But who the hell mixed in the chili flakes? Whoa, that's sharp, Mashallah. A pepper sharpness, black. A grain of salt. Grade A maple syrup flashes through. Fifth sip: coats your teeth, oil? No, rather waxy. Nutmeg, allspice spiciness, cinnamon spiciness, cloves spiciness, ginger spiciness, turmeric spiciness et cetera et cetera et cetera. The whole extended family of Spiciness and the Spicegirls.
Finish: Hot, hot, hot, warms the throat down to the Adam's apple. Forever long. Never ending Story. A grain of salt. The palate remains dry, the tongue almost sticks to it. Blunt teeth.
Water after 70 min, half a teaspoon:
Nose: The spiciness breaks out like a plague, burning the nose. Cotton candy fights against it. Good vs Evil. The Eternal Struggle.
Mouth: More chilli. This is joined by the whole pepper family of all stripes. Really folks, that's too much, I'm completely overwhelmed, do I still like it? Wax and oil occupy the pharynx.
More water, pleaseeee!
90 min, plus another half teaspoon:



The nose becomes milder, the spiciness slowly transforms into spices. What is this new devilry? Magic in Hell's Kitchen.
We want to dare more water!
100 min, a total of two teaspoons of water in the whisky:
Nose: Sharbet aromas paired with spices from the Orient. A touch of India in the air, sweet curry, a vanilla pod scraped out and forgotten. Caramelized sugar fills the air, pairs with cream, becomes Werther's Original (from the original German: Werthers Echte).
Mouth: What a change! This is witchcraft, taste explosions. The sweetness and the sharpness practice kung fu, extremely exciting moves in the mouth. Citrus and other exotic fruits join the fight. Spices, vanilla and a touch of tonka applaud in the background.
Three more drops of water and the impressions change again. Kung Fu becomes Tai Chi. A new hero enters the scene: Oak! Now I see the bigger plan here! Too much water and this new hero tends to take the lead. This whisky is above all a game with water (not fire!). Every whisky lover has to reach their personal bliss point drop by drop! Once the point is hit, this whisky becomes Felix Felicis.
Now close your eyes, visual impressions are superfluous. Meditate for 10 minutes, waiting for Nirvana. On the palate, Asian spices are still exercising martial arts.
"You Hit Them And They Get Back Up, I Hit Them And They Stay Down." - FrankCastle

95 / 100

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